Hvordan finder du frem til, hvor meget risiko, du kan klare på din opsparing? Tag udgangspunkt i, hvor meget du kan tåle at tabe i løbet af det næste år.
Det kan være ret abstrakt at finde ud af, hvor meget risiko du egentlig tør tage, når du investerer i aktier og obligationer. Du har måske stødt på udtrykkene lav, mellem og høj risiko, men hvad betyder det egentlig? Det er netop hvad vi hjælper dig med at finde frem til, når vi giver investeringsrådgivning i Smart Lån A/S.
Få overblik over risikoen
Der findes mange måder at måle risiko på, men lad os holde os til noget håndfast. Risiko betyder, hvor meget værdien af dine investeringer svinger. Når du afgør, hvor meget risiko, du ønsker, kan vi med andre ord kigge et år frem og tage udgangspunkt i det værst tænkelige kursfald. Hvor meget kan du så klare? Og hvilket forventet afkast følger med?
Når du svarer på de spørgsmål, er det vigtigt, at du undgår at være overforsigtig, for så går du glip af afkast. Det nytter heller ikke noget, at du giver efter for uhæmmet behov og vil have noget for ingenting. Hvis du vil have høje afkast, må du regne med høj risiko – altså at værdien af det du har sparet op svinger kraftigt.
Vi tager et eksempel, hvor du er kommet frem til, at du kan tåle, at værdien af din opsparing helst ikke må falde mere end ca. 10 procent i løbet af det næste år. Hvis værdien falder mere, går du nemlig i panik og sælger ud. Det må helst ikke ske, for så skruer du formentlig ned for risikoen bagefter og inkassere et tab, som du kunne undgå, hvis du havde fået den ”rigtige” risiko fra start. Sagt med andre ord har du taget munden for fuld, hvis du sælger ud i panik.
Tabellen og lagkagediagrammet viser et forslag for en kunde, der har fået investeringsrådgivning i Miranova, der har et forventet afkast omkring 5,5 procent, og som ikke bør falde mere end 8-9 procent om året. Ved at bruge historiske kurser på aktier og obligationer kan vi med nogle avancerede statistiske regnestykker relativt nøjagtigt styre, at investeringen ikke falder mere i værdi, end du ønsker. Det giver dig kontrol over risikoen.
Forventet afkast | 5,5% |
Forslagets historiske afkast fra 1999-2011 – årligt afkast | 4,5% |
Standardafvigelse | 6,0% |
Værst tænkelige udfald | -8,5% |
Største konstaterede årlige fald mellem 2000 og 2011 | -15,7% |
Omkostninger til fonde og investeringsforeninger | 0,41% |
Antal aktier og obligationer | 3.175 |
Naturligvis kan vi ikke forudsige kursudsving helt nøjagtigt, og en historisk test af forslaget viser, at hvis du købte og holdt værdipapirerne, var der en nogle måneder, hvor tabet var oppe omkring 16 procent. Men alt i alt holder prognosen på risikoen ret godt i den historiske test. Det kan du se på de årlige udsving i søjlediagrammet.
Historisk test af forslag – årlige ændringer i procent fra 1999-2011 hvis du havde købt og holdt
En historisk test af et investeringsforslag er altid godt at støtte sig til, når du får sat dine investeringer sammen af forskellige aktier og obligationer. Testen afslører, om risikoen passer til dit personlige behov.
Nobelprisbelønnet investeringsteori
Hvordan sætter du forskellige aktier og obligationer sammen for at få det højeste afkast i forhold til den risiko, du tager? Tre økonomer har fået nobelpriser for at udvikle en teori, der netop svarer på det spørgsmål, og den teori bruger vi, når vi giver dig investeringsrådgivning.
Som vi netop har set, er aktiekurserne faldet dramatisk, mens flere obligationer er steget i kurs. Det forhold kan udnyttes ved at sammensætte mange forskellige typer aktier og obligationer, så din opsparing vokser så stabilt som muligt, mens du samtidig får det højst mulige afkast.
Grafikken viser forskellige typer af aktier og obligationer, som investeringsforslaget i tabellen er sat sammen af. Blander du aktierne og obligationerne på en bestemt måde efter nobelpristagernes opskrift, kan du ikke opnå et bedre forhold mellem dit forventede afkast og den risiko, der følger med. Det ses som den bue, der er tegnet i figuren; kombinerer du forskellige typer af aktier og obligationer kan du enten få højere afkast for samme risiko, eller lavere risiko og samme afkast, end hvis du blot køber en enkelt type obligationer eller aktier. Denne opskrift er i høj grad brugt i investeringsforslaget.
Bemærk i tabellen at forslaget indeholder over 3.000 forskellige aktier og obligationer fra hele verden. Jeg anbefaler, at du spreder risikoen mest muligt uden at betale for meget for det. Derfor er det også vigtigt at du lægger mærke til, at omkostningerne årligt er helt nede på 0,4 procent af værdien af din investering, og at der samtidig kun er brugt seks forskellige fonde, som du kan handle i din netbank. Det er mit bedste bud på, hvordan din formue udvikler sig mest stabilt, samtidig med, at du får et tilfredsstillende afkast og overskuelighed.