Spring til indhold

Hjælp til søvnløshed

Kvinde med søvnproblemer sidder i vinduet

Vækkeuret har lige revet dig ud af den dybe søvn, som du endelig faldt ind i – sådan der ved 5-tiden her til morgen. Kl. er 7:00. Op, i bad, på arbejde. Du slæber tøflerne på. Går ud i dit lille køkken for at lave en kop kaffe. To timers søvn er det blevet til i nat. Du føler dig sådan set ikke træt. Men du ved, at ved 11-tiden i dag, vil du bare have behov for at lægge dig og få et par timers søvn – og det kan du ikke tillade dig, fordi du er på arbejde. Du skal derfor tvinge dig selv til at holde dig i gang – lige indtil du får fri og kan tage hjem. Og hvad sker der så, når du endelig er kommet hjem?

Udmattelse

Du dratter om i sofaen. Sover i et par timer. Når du så vågner igen, er du frisk og veludhvilet. Du bliver aktiv: Får lavet mad, eventuelt også sat vaskemaskinen i gang. Du har altså et alvorligt problem: Du har fået vendt op og ned på den rutine og rytme, som skulle være bedst for dig og din krop: Du har søvnproblemer og mangler hjælp – og ja, selvom du får en lur sent om eftermiddagen, så er fire eller fem timers søvn i døgnet slet ikke nok. Og den måde, som din søvn er fordelt på døgnets timer betyder, at du absolut ikke kan være effektiv, når du skal være det.

For lidt nattesøvn

Hvis du kun får to timers nattesøvn, så kan du ikke håndtere dit job, som jo kræver, at du er opmærksom. Du skal have ændret på dit søvnmønster. Og du skal lære at sove i flere timer. Det er nemlig noget, du kan lære. Det kan være, at du må henvende dig til en søvncoach for at få nogle gode råd til, hvordan du får sovet mere og på de rigtige tidspunkter.