Har du også oplevet at være gæst et sted, hvor du bliver tilbudt en drink inden maden bliver serveret? Det har du sikkert. Og du befinder dig i et dilemma. Dem, der har inviteret dig, vil gerne have, at du skal føle dig godt tilpas i deres hjem, og vanen (traditionen?) med at servere en velkomstdrink, er givetvis blevet, fordi en smule alkohol kan få os til at slappe af. Når vi er afslappede, er vi mere modtagelige for humor og information. Vi er måske heller ikke så generte, som vi ellers er, når vi er på vagt overfor omgivelserne. Der er bare det ved det, at du ikke kan lide stærk alkohol. Så du bliver nødt til at afslå tilbuddet om et glas med gin og tonic. Det er ikke, fordi du vil sende et signal om at du ’melder dig ud’ fra selskabet. Det betyder heller ikke, at du ikke vil acceptere en drink.
Nej tak
Det betyder bare, at du ikke drikker stærk alkohol. Og mange af de drinks, man bliver tilbudt som velkomstdrink, indeholder ofte stærk alkohol. Jeg synes, at du skal gøre værterne opmærksomme på det, hvis du ikke drikker stærk alkohol. Det vil nemlig betyde, at hverken du eller værterne kommer i en pinlig situation. Værterne kan eventuelt vælge at tilbyde dig en drink, der ikke indeholder stærk alkohol.
Dette er der mange mennesker, der er blevet opmærksomme på. De vil gøre meget for deres gæster, og det kan være, at du får tilbudt et lille glas hjemmelavet likør i stedet for. Likør kan nemlig også bruges som velkomstdrink. Det kan også være, at du bliver tilbudt et glas kold og forfriskende sangria, som består af frugt og vin. Sangria har vundet stor popularitet over de sidste mange år, fordi det er en forfriskende drik, der ikke er så sød. Den klistrer heller ikke inde i munden og ganen.
Den spanske sangria
Ja, sangria minder sikkert mange mennesker om en god ferie til Spanien, hvor de smagte den ægte hjemmelavede sangria. Og ferieoplevelser er jo et godt emne at tale om, især hvis gæsterne ikke alle kender hinanden. Det er et neutralt emne, så at sige. Der kommer ikke politiske erklæringer frem lige fra første øjeblik. Der bliver talt om gode øjeblikke, og alle får en mulighed for at sige noget. Så som indgang til en hyggelig middag sammen med kendte og ukendte mennesker, kan sangria være den ideelle velkomstdrink.
Sangria kan købes i supermarkeder og hos vinhandlere. Men flere og flere mennesker er også begyndt selv at lave deres egen sangria. Til forskel fra hjemmelavet likør, så går det meget hurtigere selv at lave sin egen sangria. Likør er ofte baseret på frugt og/eller bær, som skal stå med sukker i lang tid. Det kan tage måneder at lave god likør. Sangria kan laves på få minutter. Her handler det om at skære frugterne ud og derefter hælde vin over dem, og få drikken kølet ned. Det sidste tager nogle timer, men det lader du bare køleskabet om at gøre for dig.
Drinks med måde
Selvom vores alkoholforbrug generelt er faldende, hvilket, samfundsmæssigt set, er godt, så er vi da mange, der godt kan lide at få en drink i ny og næ. En enkelt genstand er ikke skadeligt. Der er faktisk nogle eksperter, der fortæller os, at et enkelt glas vin dagligt er sundt for os. Det er noget med, at det skulle sætte gang i blodcirkulationen – men husk: Kun et enkelt glas dagligt! Til hverdag er vi måske meget afholdende og vi rører ikke alkohol. Hverken øl, vin, likør eller stærk alkohol. Men ofte – i weekenderne, hvor vi som regel ikke skal på arbejde, kan vi godt finde på at få et glas med alkohol. Og hvad vi vælger, er naturligvis en smagssag. Nogle vil helst have et glas kølig vin. Andre vil gerne have stærk alkohol.
Økologisk dansk gin hitter
Men kan vi virkelig selv styre, hvad vi gerne vil have, når vi skal have en drink? Der er jo også mode indenfor, hvad vi drikker. For en del år siden var det øl, alle skulle til at drikke og mange begyndte selv at brygge deres øl. Derefter var det whisky, som blev meget populært. Lige i disse år er det vistnok økologisk dansk gin, der er hittet blandt mennesker, der kan lide en god drink. Og ja, det er der sådan set ikke noget forkert i. Gin fås jo i mange forskellige udgaver, kan man sige. De fås som de her klassiske engelske gins, der dufter kraftigt af enebær. Men du skal ikke gå særligt langt hvis du vil have en gin, der smager af noget andet – fx citrusfrugter eller lakrids! Du skal måske lidt længere ind i vinhandlerens butik, hvis du skal have en økologisk gin eller hvis det skal være dansk gin. Jo, der bliver også fremstillet gin i Danmark. Gin er ikke noget, som briterne har patent på.
Du kan også få gin, der ikke bare er en klar brændevin. Du kan få gin i forskellige farver. Du kan også få alkoholfri gin. Det er måske derfor, at gin er så populært. Det er jo en alsidig væske, som kan bruges i mange sammenhænge: Du kan jo lave utallige forskellige drinks med gin. Du kan blande den med juice, tonics, endog med likør. Du kan hælde den på en lille lommeflaske, og tage den med på jagt en kold efterårsmorgen. Du kan også anvende gin i madlavning. Den er perfekt til tilberedning af vildt. Ligesom man kan benytte rom til en masse sovse.
Så, der er mange gode grunde til, at gin er på mode. Men vi skal huske, at gin oftest er stærk alkohol, og derfor skal vi indtage den med måde. Og det har vi mange muligheder for at gøre. Vi kunne fx sørge for at blande drinks med gin, der indeholder alkoholfrie væsker. Vi skal naturligvis først lige finde den gin, som har en smag, som vi bryder os om. Det kan jo være lidt træls altid bare at ty til en gin og tonic, fordi vi egentlig ikke bryder os om smagen og duften af enebær. Måske skulle du så finde en gin, der smager af andre bær eller frugter, som du også kan blande med forskellige væsker.