Spring til indhold

Blæst på byggepladsen

brown and white concrete building in closeup shot

Efteråret er virkeligt kommet. Vinden rusker i alt. Regnen kommer i byger. Irriterende at skulle cykle på arbejde. Men du priser dig glad for, at du kan arbejde indendørs i disse dage, hvor efteråret viser tænder. Du er også ret glad for, at I har personførende hejs henne på byggepladsen. Du skal jo helt op til niende sal, for at kunne sætte de køkkener op, som I fik hejst op med det der materialehejs i går.

Særlige personhejs

Du har sådan set ikke tænkt over, hvad forskellen på et personførende hejs og et almindeligt materialehejs er. Men det gør du i dag. Du er allerede dyngvåd efter cykelturen. I dag kan du sande, at de beskyttende vægge på personhejset ikke kun forhindrer jer i at falde ud af det, men også beskytter jer imod vejr og vind. Et materialehejs må ikke bruges til at hejse mennesker op – kun til materialer. Det har heller ikke de beskyttende vægge. Som regel er materialerne jo også godt emballeret.

Du parkerer cyklen. Låser den og putter låsen i lommen – sikkert forbundet til en karabinhage, der er syet fast i dine arbejdsbukser. Du er glad for, at du har skridsikre sko på, som også afviser vand og mudder. Du løber hen til den nærmeste byggepladselevator og kommer ret hurtigt op til niende sal, hvor du begynder at pakke det første køkken ud af emballagen. Det bliver nogle flotte køkkener, I får sat op i dag. Det kan du se. De nye beboere skal bare selv vælge de hårde hvidevarer, de skal have sat i det. Du finder din værktøjskasse og begynder at bore og skrue køkkenskabe og -borde op på plads. Tænker på, at du kan arbejde effektivt – uden at risikere at falde på et trappetrin, når du skal ned igen, fordi I har gode beskyttede personførende hejs.

Tidsplanen

Du har travlt i dag. Der skal foretages et tjek. Du skal se, om I er godt med på tidsplanen for byggeriet. Hvis der er store forsinkelser, kan det nemlig blive dyrt. Det er jo et byggeri, som kommunen finansierer – og de har altid bøder med i deres kontrakter, hvis I bliver forsinket eller der sker noget uforudset. Det er ret irriterende. På den anden side, så kan du godt forstå det, hvis der kommer bøder: Det er skatteborgerne, der i virkeligheden betaler – og forventningen er jo, at alt skrider gnidningsløst frem.

Du skal inspicere alle etagerne i byggeriet. Der er otte. Du har besluttet, at du starter oppe på ottende sal, hvor der er mindst aktivitet. Håndværkerne burde faktisk også være næsten færdige. Der vil måske være noget med at få sat en lampe op, eller en eller anden installation, der lige skal fikses. Det vil være småting – og de tæller ikke med på tidsplanen.

Gang i byggepladselevatoren

Du sørger for at tilkalde den byggepladselevator, der er placeret henne ved bygningens fjerneste hjørne. Så kan du arbejde dig hen til etagens anden ende og tage det andet personførende hejs ned til syvende. Og sådan vil du arbejde dig – i zigzag – igennem bygningen.

Jo, det er lidt kedeligt at skulle inspicere bygninger. Men det er nødvendigt, når det er offentlige byggerier. Så du går til arbejdet – med et smil. Og med omtanke. Du skal jo være opmærksom på alt. Lige fra lamper og vinduer til hvordan træk til elinstallationer er sat nede på anden og første sal. Det vil også være de etager, hvor der er mest aktivitet. Så du skal også lige tjekke, at de (håndværkerne) ikke smider materialer hulter til bulter, når de løfter dem af materialeplatformene. Byggeriet skal jo være effektivt. Og det kræver, at der er orden og ryddeligt. I vil jo helst undgå ulykker.