Spring til indhold

Valg af vinduer

Det kan altså godt betale sig at få en energiekspert på besøg. Han – eller hun – kan nemlig hurtigt danne sig et billede af, hvad der skal til, hvis I skal etablere et bedre indeklima i jeres bolig. Eksperten har nemlig kvalifikationer, der både relaterer sig til klimabeskyttelse, udnyttelse af bæredygtige ressourcer og konstruktion af bygninger. Som almindelige borgere har vi måske erfaring fra nogle projekter, der handlede om forbedringer i huset. Men vi har faktisk ikke træningen i at se, hvor der kan være plads til – eller direkte brug for – forbedringer.

Energieksperten

Den træning har en energiekspert. Jeg ved det af erfaring. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor det blev ved med at trække ind fra et af vinduerne. Der var lige blevet lavet en efterisolering af hulmuren, som vinduet sad i. Og der var intet at se udefra. Ingen sprækker eller noget. Energieksperten kunne dog se, at problemet slet ikke havde noget med isoleringen at gøre. Det handlede simpelthen om, at vinduet var forældet, nedslidt i rammerne og faktisk kunne falde ud – når som helst.
Så efter en grundig gennemgang af hele huset, var meldingen: Du skal have nye vinduer i dit hus.

Både Velfac og Rationel i spil

Eksperten henviste til en montør, der har vinduer fra Velfac. Han henviste også til en anden montør, der har specialiseret sig i vinduer fra Rationel. Eksperten nævnte, at de to vinduesproducenter laver rigtigt gode og miljømæssigt korrekt producerede vinduer, og at han ville foreslå, at jeg kigger på deres produkter og taler med montørerne om priser mv. Ok, det var lidt af en mundfuld. Men gode tips. Kontakten til montøren, der har vinduer fra Velfac, blev etableret. Dialogen handlede mest om, hvad han kan tilbyde og hvor lang tid det ville tage, og hvad det vil komme til at koste.

Hvad skal jeg vælge?

Montøren, som er specialiseret i vinduer fra Rationel, var lige så samarbejdsvillig, som den første montør. Så her opstod dilemmaet: Hvad skulle jeg vælge? Vinduerne fra både Velfac og Rationel ligner hinanden utroligt meget. Der kan være nogle små forskelle i målene på de standardvinduer, som de producerer. Men det er ikke meget. Du kan få vinduer fra begge firmaer, der har to eller tre lag glas. Du kan få dem med aluminiumsrammer eller med trærammer – eller både og. Du kan også finde vinduer, der har en farve yderst og en anden farve indvendigt. Det er bare et spørgsmål om, at du skal definere, hvad du vil have.

I mit tilfælde endte det med, at jeg valgte at kombinere med vinduer fra både Rationel og Velfac. Det har noget at gøre med, at vinduerne, omme på husets vestlige side, er lidt mindre end dem, der er på den østlige og i gavlene. Så det blev til vinduer fra Rationel, der skal sættes i omme på vest-siden. Vinduer fra Velfac skal i husets gavle og på østsiden. Undtagen det store panoramavindue i stuen, som også kommer fra Rationel. Det er sådan et stort vindue, der strækker sig fra gulv til loft inde i stuen og som bevirker, at vi får haven direkte ind i stuen – på de gode dage.