Spring til indhold

Uddannelse efter ferien

Uddannelse

Du og din familie er kommet hjem efter to skønne uger ved en lækker strand, nede i det sydlige Italien. I har været på sommerferie – og det var pragtfuldt. Du har stadig en uges ferie tilbage, inden du skal på arbejde. Det er dejligt. Du får tid til at gøre nogle af de småting i huset, som du har haft på din to-do-liste i mange måneder. Du får også tid til at forberede dig på at skulle på kursus i slutningen af august. Det er et Lean kursus, som du skal på. Og du aner intet om Lean. Du vil dog ikke fremstå totalt uvidende – også selvom det faktisk er et introduktionskursus, du skal følge. Så du vil gerne læse lidt om Lean, inden kurset starter. Du ved godt, at du har tiden foran dig. Men gør det noget bare at sætte sig lidt ind i emnet?

Uddannelser i Lean

Slet ikke. Men bliv nu ikke forvirret. For der findes rigtigt mange Lean kurser derude. Og det kan blive lidt af en jungle at finde rundt i, hvordan de forskellige kurser er bygget op. Nogle udbydere af Lean uddannelser har en tilgang til Lean, der fokuserer på produktionsprocesser. Andre fokuserer på administration og eventuelt også grøn omstilling. Grøn omstilling rammer både administration og produktion, så her skal du passe på med, hvor du begynder at fordybe dig. Er du selv i administrationen, så er det den, du skal fokusere på.

Til at begynde med, så kunne du starte med at læse lidt om de principper, som Lean bygger på. Og måske vil det også være en rigtig god idé, hvis du læser lidt om, hvor Lean stammer fra, og hvordan konceptet er opstået. Du vil blive introduceret til en masse japanske ord, som anvendes i de processer, som Lean baseres på, når en virksomhed kaster sig ud i en omstilling til nye krav.

Tilbage på arbejde

Ferien er slut. Du skal tilbage til hverdagen og dit arbejde. Du elsker dit arbejde. Det er lige dig. Som Lean konsulent møder du mange forskellige mennesker. Du besøger mange forskellige virksomheder og organisationer, som du hjælper i gang med at omstille sig efter Lean principperne. Og det er det, du elsker: At møde mennesker. Det er en stor del i dit liv. Du er ved at bygge din karriere op. Og da du fik jobbet som Lean konsulent, kunne du ikke helt tro på det.

Det kan du dog nu. Du ved, at du kommer ind i en meget travl periode. To af de projekter, du arbejder på, er lidt bagefter den oprindelige arbejdsplan. Dels har der været ferielukket i en af virksomhederne. Dels har personalet i den store organisation også været på ferie. Tingene har ligget stille. Men nu er du parat til at skubbe på, så virksomhederne kan komme videre i processen.

Lean konsulenter

Det bliver hårdt. Det forventes jo, at Lean konsulenten kan trække det store læs lige her i begyndelsen. Og det er du ikke helt sikker på, at du faktisk kan. Lean konsulenter som her arbejder nemlig sjældent på mere end et projekt ad gangen. Du har tre projekter. Det er en stor mundfuld. OK, projekterne er ikke på de samme stadier, så du kan bruge erfaringen, du har, fra det ældste projekt til at skubbe de yngre projekter videre. Heldigvis. Ellers ville du nok knække halsen og gå neden om og hjem. Livet som Lean konsulent er nemlig hårdt. Især når man ikke umiddelbart kan se resultaterne. Men de kommer. Og når virksomhedens medarbejdere er med inde i processen, så kan du begynde at slappe af.

Du finder din laptop frem, og begynder at skimme rapporterne over dine projekter igennem for lige at få et overblik over, hvad status var for hvert enkelt projekt, inden du tog på ferie.