Spring til indhold

Total velvære

Woman in Gray Shirt Lying on a Bed

Kender du den der følelse af totalt velvære efter en hård træningssession i svømmehallen? Du sidder i saunaen og sveder. Tænker over, hvad din træner sagde til dig under træningen. Får styr på tankerne og panikken over, at du skal til konkurrence i den kommende weekend. Du skal nok klare dig godt. Og en personlig rekord er bestemt ikke umulig. Faktisk vil du betragte det som en personlig sejr, hvis du kan slå din egen rekord her i weekenden. Og det kan du. Selvfølgelig. Tankerne flyver. Du glemmer tiden. Din træner banker på døren til saunaen. Han er bekymret for dig. Der er gået mere end en time siden du forlod træningen. Og ingen har set dig. Du må ikke opholde dig i saunaen i mere end højest en halv time. Nu har du siddet herinde i halvanden.

Du kan gøre det hjemme i stedet

Du undskylder. Tager dig håndklæde mig dig hen til bruseren og får vasket sveden væk. Din træner venter pænt i hjørnet på dig, inden han skælder dig ud for at misbruge saunaen. Du ved godt, at du misbrugte den. Men du havde bare lige brug for at tænke lidt. I fred fra alle andre. Og saunaen er jo varm og behagelig at sidde inde i.

Et saunatæppe?

Din træner forstår dig godt. Han rækker dig en stor pose med en stor æske i. Han fortæller dig, at det er en personlig gave til dig. Du pakker ud: Der står ”Saunatæppe” på æsken. Du kigger på din træner med store øjne. Hvad er det? Du har aldrig hørt om saunatæpper før. Han smiler ikke. Han fortæller dig heller ikke, hvad er et saunatæppe. Det eneste, han gør, er at ønske dig god aften. Du tager tøj på. Går ned til stationen og får bakset den rimeligt store kasse ind i toget. Derhjemme pakker du ud. Saunatæppet er sort.

Der er en lynlås og nogle ledninger. En guide til hvordan du skal bruge tæppet. Og det ser jo rimeligt nemt ud. Det viser sig da også, at det er nemt. Du folder tæppet ud, og lægger det om dig. Får tændt for varmen. Og i løbet af ganske få minutter begynder du at svede. Lige som i saunaen. Måske lidt mere. Du skruer ned for varmen.

Ekstrem velvære

Følelsen af velvære breder sig over hele din krop. Du er lige ved at falde i søvn. Så godt slapper du af. Du bliver dog vækket af din mobiltelefons alarm. Du læste jo, at du ikke må bruge tæppet i længere tid end højest en time. Du har lige brugt 45 minutter – hvor blev de af? Ja, de forsvandt fordi dit saunatæppe fik dig til at slappe helt af. Du blev rolig. Du er ikke længere angst for konkurrencen i den kommende weekend.

Du vikler dig selv ud af tæppet. Du kan se – og lugte – at du har svedt rigeligt. Du kan også mærke at du er meget tørstig. Så det første du gør, er at gå ud i køkkenet og få hældt en kande koldt vand op. Du drikker direkte fra kanden – hvorfor bruge et glas, når tørsten skal tilfredsstilles først?