Spring til indhold

Skadet albue

kvinde har ondt i albuen

Nu vil jeg gerne have lov til at give dig et rigtigt godt råd: Hvis du har smerter i din overarm, så gå til lægen lige med det samme. Det kan nemlig godt tænkes, at du er ved at udvikle en tennisalbue. Eller en musearm. Begge dele kan være ret genstridige at komme af med. Især tennisalbuerne. Hvorfor giver jeg dig dette råd? Fordi det er vigtigt, at du kan bruge din arm. Korrekt. Du skal kunne bære dit barnebarn, når hun græder og skal trøstes. Du skal kunne hjælpe din partner, når I vasker op efter en hyggelig middag. Du skal kunne passe haven. Og det kræver, at du kan løfte og bruge redskaberne. Om det er et rivejern eller en grensaks er lige meget. Din arm skal bruges til arbejdet.

Tennisalbue uden at spille tennis

Så: Har du voldsomme smerter i overarmen, så gå til lægen. Og forsøg inden da, at identificere helt præcist, hvor smerterne er. Det har betydning. Har du smerter på det yderste af armen, sådan lige der ved albueleddet, så er det sikkert en tennisalbue, du lider af. Har du derimod smerter på indersiden af armen – eller nede ved håndleddet, så er det sikkert en musearm, du har udviklet. Begge typer smerter i armen kan helbredes. Tro ikke på dem, der siger, at du aldrig kommer af med en tennisalbue – det kan behandles. Det er noget vrøvl. Det er dog rigtigt, at det kan føles som ’aldrig’, fordi det tager meget lang tid.

Sammenlignet med en musearm

Forskellen på tennisalbuer og musearme er nemlig, at en tennisalbue har angrebet hele det fine system af væv, sener, muskler og knogler, der sidder ved albuens led. Der er ofte tale om at hele systemet er angrebet af inflammation (betændelse). Derfor skal det have ro til at bekæmpe inflammationen. Og det er lige præcist det, som tager meget lang tid. Det er også grunden til, at mange læger fortæller dig, at du skal finde en god fysioterapeut i Valby eller København, som kan hjælpe dig med at genoptræne hele det fine system, når inflammationen har fortaget sig. Og genoptræning er nødvendig. Du vil nemlig have mistet muskler og kræfter omkring albuen. Men det kan trænes tilbage. Dette er hvad fysioterapeuten skal hjælpe dig med. Og det sker ikke kun ved et par sessioner med træning og særlige øvelser. Det sker med tålmodighed – og uden overtræning.

Dygtige fysioterapeuter hjælper bedst

Jo, din tålmodighed vil blive sat på prøve. Det kan der ikke være tvivl om. Men her skal du altså være meget stærk og selvdisciplineret. Det kan du godt. Du skal høre efter, når fysioterapeuten siger til dig, at du kun må træne din arm i op til ti minutter dagligt. Lad være med at træne i femten. Det sidste kan gøre din skade værre – og fysioterapeutens arbejde bliver smidt ud af bagvinduet. Vil du betale for det? Tid hos en fysioterapeut er jo ikke gratis. Så tænk dig lige om, hvis din læge fortæller dig, at du lider af en tennisalbue og, at du bliver nødt til at samarbejde med en god fysioterapeut i København.