Spring til indhold

Miljøet og rengøring

environmental protection, natural reserve, ecology-326923.jpg

Lige i disse tider taler og tænker vi meget over, hvor stor den næste varmeregning bliver. Vi er bekymrede, fordi vi ved ikke, om vi kommer ud af energikrisen snart – eller om lang tid. Vi vil selvfølgelig spare så meget som muligt på energien, som vi kan. Samtidigt er vi også meget opmærksomme på, at vi skal passe på miljøet. Så vi befinder os i en lidt sær situation. På den ene side strammes husholdningens økonomi. På den anden side ønsker vi at fortsætte den gode kurs, vi er på imod et bedre miljø. Ved du, at hygiejne er en del af både at spare penge og at få et bedre indeklima i vores boliger? Jo, det er rigtigt nok.

Skadelige rengøringsmidler

Et hus, fx, der ikke er rent, er ikke miljøvenligt. Simpelthen fordi du vil komme til at bruge de forkerte rengøringsmidler. Dem, der indeholder opløsningsmidler, der er farlige for miljøet. Ved du, at du faktisk kan få professionel hjælp til at rengøre din bolig? Hjælp, der ikke benytter skadelige midler? Ved du det?

Et af de steder – eller punkter – i rengøringen, som vi sjældent giver meget omtanke, er vinduespudsningen. Vi køber gerne særlige sæber, som omtales som værende effektive i vinduespudsningen. Ofte er de ikke særligt miljøvenlige. Vi køber dem alligevel, fordi de er specielt egnede til vinduerne. Men hvad nu, hvis vi spørger en professionel vinduespudser i Valby, fx, om hvilket middel vi skal købe. Hvilket svar får vi?

Ikke alle er miljøvenlige

Vinduespudseren vil sikkert kigge forbavset på os. Han – eller hun – vil sikkert grine lidt og sige, at det ved han da ikke. Køb hvilken som helst sæbe, du vil. Det bliver svaret. Vi bliver skuffede. Her går vi og gør, hvad vi kan for, at vi alle kan efterlade planeten til vores efterkommere på en god måde. Og så får vi at vide, at vi bare kan gøre, hvad vi vil. Du har været i kontakt med den forkerte vinduespudser. Der findes nemlig særlige midler, der ikke er miljøskadelige, og som anvendes til rengøring af de professionelle. Det er ikke midler, du finder i supermarkedet, ligesom du finder vaskepulver.

I København er de med på noderne

Og ja, jeg kan faktisk oplyse dig om, at der findes miljøvenlige vinduespudsere i København, der har stor succes, fordi de anvender vand, der er specielt renset til brug til vinduespudsning – og som har en bestemt temperatur, der bevirker, at vinduerne, der pudses med vandet, forbliver rene i længere tid. Det betyder i virkeligheden mindre vandforbrug. Og det betyder også at dem, der får pudset vinduer med det vand, får et bedre indeklima. Lyset trænger nemlig lettere igennem rene vinduer, end hvis det skal kæmpe med snavsede ruder. Jeg siger det bare. Så, det er altså ikke kun rengøringsmidlerne vi skal tænke på. Det er også effektiviteten. Hvad er bedst i den individuelle situation? Det er det, vi skal overveje. Ikke kun at tænke på, at vi skal bruge miljøvenlige midler. De findes – og vi kan få fat i dem – og vi bør bruge dem. Min pointe er, at vi skal lære at tænke et lille skridt længere frem.