Spring til indhold

Metakognitiv terapi mod angst

woman sitting on black chair in front of glass-panel window with white curtains

De fleste af os kender til angst. Vi er bange for at stå højt oppe – så vi kan ikke nyde udsigten. Eller vi er bange, når eksamen står for døren. Vi er bange for ikke at kunne præstere godt nok. Måske er du angst? Måske er du ’bare’ nervøs. I nogle tilfælde kan angsten være en redningsplanke for os. Den fortæller os, at vi skal væk fra den situation, som bevirker, at vi bliver angste eller nervøse. Flygter vi fra det, som gør os angste – fx en edderkop – ja så sker der ofte det, at angsten eller nervøsiteten forsvinder. Vores psyke har ligesom reguleret sig selv. Vi glemmer alt om edderkoppen eller den kvalme vi fik, da vi stod oppe på toppen af Rundetårn.

Den metakognitive metode

Heldigvis har vores psyke denne evne: Den kan fortælle os, hvornår vi er sikre – og ikke sikre! Dette er en erkendelse, som metakognitiv terapi bygger på. Til forskel fra andre terapiformer imod angst eller nervøsitet, så bliver angsten / nervøsiteten ikke ’bekæmpet’ via åndedrætsteknikker eller samtaler i metakognitiv terapi.

Metakognitiv terapi går i korthed ud på at du skal acceptere din angst eller nervøsitet. Og så skal du lade den være, så din psyke kan regulere dit tankemønster, så du dermed kommer af med angsten.

Men, nu er vi jo mennesker. Nogle mennesker tænker meget over tingene. Det kan ske, at du kommer til at fokusere på det, som gør dig bange. Og her er det så, at du faktisk selv bremser din psyke. Den vil ikke kunne regulere dine tanker og lade dig slippe af med angsten. Du kan dermed udvikle en angstlidelse. Og det kan jo være destruerende for dit liv.

Angst er invaliderende

Vi har set tilfælde, hvor et ellers velfungerende menneske ikke længere kan bestride sit job – på grund af angst. Vi ser tilfælde, hvor angste mennesker kommer til at ødelægge deres familieliv på grund af angsten. Så, er du angst og har du været i terapi uden at det gav det resultat, du har brug for, så kunne det måske godt være, at de mere ’traditionelle’ terapier simpelthen ikke fungerer for dig. Metakognitiv terapi kan derfor være det, du har brug for.

Mange gode øvelser

I praksis, så går metakognitiv terapi ud på at du aktivt lærer, at ’ikke-fokusere’ på det, der gør dig angst. Du får en række redskaber, som du aktivt kan anvende, når du er angst. Og de vil hjælpe dig, så du giver din psyke plads til at regulere sig selv, hvilket vil sige at du kommer af med angsten. Ja, det er rigtigt: Der findes mange forskellige øvelser til metakognitiv terapi, som du skal lære.

Nogle af dem må du gerne udføre alene derhjemme. Andre skal du – i det mindste de første par gange – udføre sammen med din terapeut. Det er et spørgsmål om, hvor stærk du – og din psyke – er. Det vil din terapeut kunne skønne og han – eller hun – vil naturligvis ikke lade dig udføre øvelser, du ikke er parat til. Det er klart. Måske bør du overveje, om metakognitiv terapi er løsningen for dig?