Spring til indhold

Lykkelig for efterskolen

four people sitting near road

Du ligger og sludrer med din roommate. Lyset er slukket. Der er faldet ro over efterskolen, som du har gået på siden skoleårets start. I taler om taknemlighed. Det er sådan en af de der filosofiske samtaler, som I godt kan lide at have sammen, inden i falder i søvn. Din kammerat fortæller dig, at han er så taknemlig for, at han fik plads her på musikefterskolen. Det har været hans store ønske at komme her, siden han gik i 6. klasse. Han går i 9.klasse på efterskolen nu. Du ved ikke helt, hvad du skal sige til ham. Det der med taknemlighed er noget nyt for dig.

Følelsen af taknemmelighed

Du har aldrig før tænkt over taknemlighed. At man kan være taknemlig. Alt er bare kommet helt naturligt til dig. At du fik valget imellem 9. og 10.klasse på efterskole, var jo bare heldigt. At det så også blev på lige præcist den musikefterskole, som du fik valget på, er bare endnu et held. Nogle mennesker er heldige. Du er et af dem. Andre er ikke heldige. Tag nu din kammerat. Han har ventet i 3 år på at komme i 9.klasse på efterskole. Og han er taknemlig. Et eller andet sted begynder du at tænke meget dybere: Du er taknemlig overfor dine forældre. De har givet dig alt. Og ja, de har da måttet gribe dybt ind i opsparingen for at kunne finansiere dit år her.

Mange diskussioner gik forud

I havde godt nok mange diskussioner om det, derhjemme. Men dine forældre viste stor forståelse for dit ønske om at være lidt mere selvstændig. Og det har du nu chancen for at være. Du fortæller din kammerat, at du synes at du er heldig, men også at du er taknemlig overfor dine forældre. Du kan høre, at han nikker. Han mumler noget om, at taknemlighed er en god ting, og at vi ikke skal glemme at være taknemlige. Han er meget klog. Faktisk lidt af en nørd. Hvor har han det fra? Det er jo ikke noget, I har talt om i undervisningstimerne.

Du gaber. Vender dig om på den anden side. Vil gerne sove. Men du kan ikke lade være med at tænke på, at det der med taknemlighed er noget, som du skal skrive en tekst om. Måske kan bandet, du spiller i her på musikefterskolen lave et hit ud af teksten. Det er jo en del af undervisningen: sangskrivning og tekstforfatning. Det er ikke kun musik og samspil, I bliver undervist i.

Det skulle være en musikefterskole selvfølgelig

Du lukker øjnene. Tænker på dengang du ledte efter en musikefterskole på Fyn og søgte ind. Du glemmer alt om tekster om taknemlighed. Falder i en dyb søvn, hvor du hverken drømmer eller kan vækkes. Det eneste du ved, er, at du også er taknemlig for din kammerat. Han er god at tale med – om alle de ting, som ingen nogensinde har fortalt dig om – eller tænkt på, at du gerne vil tale om. I vågner næste morgen. Tager brusebad og børster tænder og en ny glad dag på musikefterskolen er virkeligt godt i gang.