Spring til indhold

Isolering og klimaforandringer

klimaforandringer

Efterhånden som vi er blevet så opmærksomme på klimaforandringerne og de katastrofer, de medfører, er vi også blevet meget mere opmærksomme på, hvad vi selv kan gøre for at formindske CO2 udslippet og i det hele taget gøre mere for miljøet. Vi har sorteret affald i mange år. Vi har fået nye og skrappere regler for, hvordan vi skal bygge nye huse. De fleste regler for nyt byggeri er fremkommet i lyset af ønsket om, at Danmark skal være et foregangsland på miljø og klimaområdet. Derfor er der også ret meget opmærksomhed omkring klima- og energivenlige huse.

Isolering er lovbestemt

Mange af de regler, der er fremkommet over de sidste år, gælder for bygninger, der er bygget efter reglen eller loven, blev indført. Men det betyder ikke, at du ikke bør skele til reglerne, hvis du også vil gøre noget godt for miljøet. Det kan du sagtens gøre. Og det kan faktisk være til din store fordel, hvis du gør det. Især hvis det handler om, at du skal have gjort noget ved isolering af dit hus. Fx hulmurene. Isolering af hulmur er jo noget, vi alle godt ved, at vi bør gøre. Ikke kun for at få et godt indeklima – og en mindre varmeregning. Også for miljøet. Det er jo, sådan at, jo mindre energi vi skal bruge på at varme huset op, desto mindre CO2 udslip bliver vi skyld i. Så god isolering af hulmurene i huset er på alle måder en velkommen handling. For dig din familie, og for samfundet.

Regler for hulmure

Der er forskellige regler for isolering af hulmure i dag. Altså det kommer lidt an på, hvilken type hulmur der er tale om. Generelt taler fagfolk om to typer hulmure: En let ydervæg og en tung ydervæg med let beton i bagmuren. Og ifølge bygningsreglementet skal isoleringslaget være følgende for de to typer:

Den lette ydervæg: 335 mm.
Den tunge ydervæg med let beton i bagmuren: 300 mm.

Nu ved du det! Og det er faktisk noget, som du sammen med en energiekspert kan tjekke, at der er plads til i dine hulmure. Så selvom der måske er undtagelser for dit hus, fordi det er bygget før 2020, så vil jeg anbefale, at du kigger på reglerne.
Isolering af hulmur er nemlig vigtigt for, at dit hus kan holde på varmen. Og god isolering er alfa og omega, når det handler om at holde på varmen. Jo bedre isoleret desto bedre.

Det kan i den grad betale sig

Ja, du tænker måske, at det nok ikke kan betale sig at investere i isolering af hulmure. Er det ikke bedre at sørge for, at loftsisoleringen er god? Du har ret i, at loftsisoleringen er meget vigtig. Jeg har bare givet dig en reference til de gældende regler, når vi taler om isolering af hulmur. Du bør se dem og overveje dem.

Måske har du allerede tjekket hulmurene, og konklusionen er, at der kun skal efterisoleres, så er det måske en god idé at gøre det nu. Isolering af hulmure vil altid bidrage til, at husets værdi stiger – og kan du spare penge på varmeregningen, så er der intet at tabe.