Spring til indhold

Investering

lån til aktier

Der findes mange undersøgelser, der beskæftiger sig med, om det er muligt år efter år at skabe et afkast, der er højere end hele eller dele af aktiemarkedet. Bliv inspireret til at kopiere verdens bedste investor her.

En af de investorer som umiddelbart har ”slået” aktiemarkedet over tid, sandsynligvis fordi han er dygtig og ikke heldig, er verdens tidligere rigeste mand Warren Buffett. Til en hvis grad er det muligt at efterligne ham ved at købe de samme aktier.

Aktiv og passiv investering

Når man investerer i aktier kan man vælge ofte at købe og sælge aktier, fordi man tror at nogle aktier giver højere afkast end andre set i forhold til risikoen. En strategi hvor man ofte køber og sælger aktier, fordi man tror, at man kan forudse afkast kaldes aktiv investering. Invester man passivt, tror man ikke umiddelbart, at aktieafkast kan forudses, og derfor købes og holdes aktierne, til man igen skal bruge pengene – i grove træk. Warren Buffets strategi kan nok betegnes som både passiv og aktiv hældende mod passiv.

Warren Buffets præstationer

Warren Buffets holdingselskab Berkshire Hathaway har fra 1965 til 2010 givet et gennemsnitlig årligt afkast på 20,2 procent. Da Warren Buffett hovedsagligt har investeret i amerikanske selskaber gennem tiden, kan den præstation sammenlignes med det store kendte aktieindeks fra Standard & Poor ”S&P 500”, som består af store amerikanske aktier. S&P 500 har i samme periode årligt givet et afkast på 9,4 procent.

Berkshire Hathaway er steget svimlende 490.409 procent og S&P 500 6.262 procent ifølge Berkshire Hathaways regnskab for 2010. Den præstation må siges at være intet mindre end fantastisk, mens Mr. Buffett naturligvis også måtte indkassere nogle drøje hug til leveren under IT-Boblen ved årtusindeskiftet samt under den finansielle krise, som det fremgår af diagrammet.

Efterlign Warren Buffett

I Berkshire Hathaways årlige regnskab for 2010 fremgår det, at nogle af Warren Buffetts største investeringer er i store velkendte og globale sælgende amerikanske aktier såsom Coca Cola, American Express, Kraft Foods, Proctor & Gamble, Wal Mart og Johnson & Johnson. De aktier er selvfølgelig lige til at købe på de amerikanske børser for danske investorer, hvad end det er gennem pensionen eller holdingselskabet.

Det er til en hvis grad muligt at efterligne Warren Buffett. Han køber og holder sædvanligvis aktier i lang tid, mens han vælger de selskaber, som han tror er undervurderede. På den måde kan man sige, at han minder om en passiv investor, som ikke handler særligt ofte, men alligevel lægger en stor indsats i at finde selskaber, som han mener giver et højt afkast i forhold til den risiko selskabet har.

Derfor kan man som privat investor til en hvis grad efterligne Warren Buffett ved blot at købe de samme aktier som ham. Det er svært at ramme den samme fordeling og købe og sælge aktierne til de samme kurser, men der bør alligevel være muligheder for sammensat en fornuftig aktieportefølje ved at følge i hans fodspor. Warren Buffets tidligere præstationer er selvfølgelig ingen garanti for, at han også slår S&P 500 i fremtiden, men han må nu engang siges at have sit CV i orden.

Når dagen er omme, kan private investorer forsøge at efterligne ham, som må anses at være verdens bedste investor (eller en af de bedste). Det er naturligvis vigtigt at få spredt risikoen ordentligt, og derfor kan en aktieportefølje også krydres med danske aktier og aktier fra andre verdensdele.  Ved at følge denne strategi, skal man ikke regne at slå aktiemarkedet med mange procent, men det kan være en god opskrift til at få samme afkast som markedet.

På den måde undgår man at følge egne (undskyld mig) ubrugelige vurderinger af aktier, som formentlig ikke fører til ekstra afkast. Sagt på en anden måde; du overmander dit ego og undgår at spilde penge på giftige handelsomkostninger, der smadrer dit afkast. Du kan naturligvis også købe Berkshire Hathaway – det kan ses lidt som en investeringsforening, hvor risikoen er spredt på mange aktier.

Lån til aktiekøb?

Er det en god ide at låne penge til at købe aktier for? Ja, det kan det være, men du skal være meget risikovillig, og chancen for at du mister din bolig eller bil, eller hvad du nu har givet i pant for lånet, den er tilstede. I skrivende stund kan du optage et lån til en historisk lav rente, og derfor kan det naturligvis være fristende at optage lidt kredit for måske at kunne lave en 10-12% i afkast.

Udfordringen kommer dog, hvis du laver negativt afkast, og banken pludselig vil have låne indfriet! Læs meget mere om at låne penge til aktier, ferie, hårde hvidevarer, forbrug osv. på to af Danmarks største låneportaler, TRYGT.DK og KVIKLAAN-INFO.DK.