Spring til indhold

Hvad er velfærdsteknologi?

Uanset om du er bitter, over at mange mennesker er hensynsløse og bare tager det for givet, at du flytter dig af vejen, når de kommer brasende med deres cykler og yngel, så ved du godt, at du ikke kan gøre ret meget. Du må finde dig i, at børn har høj prioritet. Du må finde dig i, at de unge er forkælede. Du kan da godt huske dengang, hvor det var høfligt at vise hensyn overfor de ældre. Men sådan er det ikke længere. Der bliver ikke vist særligt meget hensyn. På gaden bliver der ofte råbt efter dig, fordi du ikke kom over for grønt lys hurtigt nok. Men hvad kan du gøre? Du fik jo en skade som følge af et biluheld. Du halter. Og du er heller ikke helt ung længere, så det her med at løbe stærkt er udelukket.

Velfærdsteknologi

Kære dig, lad nu være med at være så bitter. Du har jo selv været med til at skabe de forhold, som de unge mennesker lever under. Og du ved, at de er lige så glade for velfærdsteknologi som du selv, er. Og ja, du ha fået offentligt tilskud til nogle af de store investeringer, da du fik konstateret din sygdom. Det var du glad for. Det krævede nemlig ikke kun, at du fik lavet gangramper. Der skulle også laves noget ved toilettet, så du ikke behøver at bøje dig, når du sætter dig på det. Du er i dag meget glad for, at du kan komme på toilettet, uden at du har brug for hjælp til det også. Og der er faktisk mange, der synes, at det er luksus, at du har sådan et toilet, der kan hæves og sænkes. Men det betyder, at du kan blive hjemme i din bolig. Du behøver ikke at skulle flytte på plejehjem eller at skulle bo et særligt sted.

Hjælp i hjemmet

Ok, der kommer en ung kvinde og hjælper med rengøringen i dit hjem, så lidt hjælp har du. Men generelt, så har velfærdsteknologien hjulpet dig meget. Kvinden, som kommer forbi dagligt, tjekker også, at du har taget din medicin. Det har du nemlig haft en tendens til at glemme. Men dit barnebarn gav dig sådan en særlig alarm, der kan minde dig om, at nu skal du have medicinen. Det var en fin gave. Og du blev rigtigt glad for den. Også selvom den hører til i mængden af produkter, der tilhørere den gruppe, der kaldes for velfærdsteknologi.

En sæbedispenser er velfærdsteknologi

Men hvem har ikke en sæbedispenser med sensor i dag? Det er også en form for velfærdsteknologi. Oprindeligt opfundet til hospitalerne – men senere hen er sæbedispenseren jo blevet taget med ind i folks hjem – både på deres badeværelser og i deres køkkener. Så ja, vær du glad for, at der findes så mange forskellige produkter inden for det, vi kalder velfærdsteknologi. Du må ikke være så gal over, at de unge prioriterer deres børn. Du ville gøre det samme – og du bruger jo de særlige produkter, så du kan være uafhængig af dine egne børn. De har jo deres liv, som de skal leve.