Spring til indhold

Hjælp til ADHD

ADHD

Du er lidt ked af det. Dit barn har nemlig fået konstateret, at det har ADHD. Lægen har dog sagt, at det ikke er voldsomt, men der er nogle ting, som du skal være opmærksom på. Fx så kan det komme på tale, at han skal have specialundervisning, når han bliver lidt ældre. Han kan være meget urolig – og ja, det her med at holde koncentrationen, det har du opdaget, at han har svært ved. Du og lægen har talt længe og alvorligt om sygdommen, og der er mange tegn på, at han kan få et normalt liv, hvis du bare hjælper ham så godt, du kan allerede nu.

Hvad er ADHD?

Du har derfor sat dig grundigt ind i, hvad det i virkeligheden er for en sygdom. Og håbet er, at den vil mildnes, efterhånden som din dreng bliver ældre. Mange voksne, der har ADHD, fungerer jo normalt. Det kan komme på tale, at der skal noget medicin i brug. Men i første omgang vil psykoterapi være den bedste behandlingsform. Det handler om at forstå, hvad ADHD er. Nu er det dog sådan, at under din læsning om ADHD har du set, at der findes hjælpemidler, som virker godt på urolige sjæle.

En særlig stol kan hjælpe

Fx så har undersøgelser vist, at en ADHD stol som vist her kan hjælpe børn til at kunne koncentrere sig i længere tid. Dette har noget at gøre med, at barnet kan koncentrere sig om fx undervisningen samtidigt med, at det også skal koncentrere sig om at holde balancen på ADHD stolen. Det betyder kort sagt, at der ligesom kommer balance imellem højre og venstre hjernehalvdel, hvilket gør, at barnet bliver roligere.

En ADHD stol ligner faktisk en balancestol til forveksling. Den er bare lidt mindre, så den passer bedre til børn. Det er slet ikke ualmindeligt, at børn med ADHD kan følge undervisningen i folkeskolen, uden at de kommer til at skabe problemer for de andre børn i klassen, når de sidder på en ADHD stol. Så du skal ikke være så bekymret for din dreng. Han skal lære at forstå, hvad det er, der sker i hans hjerne, når han er urolig eller hyperaktiv. Og han skal lære at håndtere det i de sociale situationer, som fx skolegangen er. Han skal nok komme efter det. Hans intelligens fejler jo intet.

Udfordringer

Det kan måske være en stor udfordring for dig at spørge skolen, om de har en ADHD stol, som han kan bruge. Der er jo stadig en del tabu omkring sygdommen. Heldigvis er det dog ved at ændre sig. Mange undervisere har stor forståelse for sygdommen, og flere skoler har også indkøbt ADHD stole, da de ser, at flere og flere børn får ADHD.

Psykiatrifonden anslår, at ca. 4,5% af alle børn og unge har ADHD. Amerikanske undersøgelser har vist, at antallet af børn med diagnosen stiger proportionelt med, hvor tæt de bor på storbyer! Og da de fleste af os faktisk bor i byer her i landet, så skulle vi måske lære at tale mere om ADHD – og få folkeskolerne til at indkøbe flere ADHD stole.