Spring til indhold

Har du fobier?

ghost, fear, shadow-5773215.jpg

Du kender sikkert et menneske, der ikke er særligt glad for forandringer. Du kender sikkert også et menneske, der ikke bryder sig om højder. Måske er du selv bange for slanger eller edderkopper. Vi har alle sammen en eller anden form for fobi – læs her. Og dem findes der virkeligt mange af. Fobier, altså. Du kan lide af fx akrofobi (højdeskræk), araknofobi (skræk for edderkopper) eller agorafobi (skræk for at befinde sig på åbne pladser eller i overfyldte rum). Der er nogle mennesker, der er bange, når det tordner. De lider af astrafobi. Nogle lider af en fobi, der fortæller, at de er bange for deres svigermor. (I det professionelle sprog kaldes denne form for pentherafobi!)

Du kender det nok

Ja, jeg kunne nævne mange andre mærkelige former for fobier, som kan ramme os. Og du kender det godt, når din fobi virkeligt advarer dig: Det der gys, du får, når du fx ser en edderkop. Du ved godt, at den er fuldstændig harmløs. Alligevel, så begynder du at ryste – eller du får sved i hænderne. Det er ubehageligt. Og det kan ligesom tage lidt for lang tid, at komme sig efter gyset.

Minder om angstanfald

Det kan næsten minde lidt om, at du fik et angstanfald. Men det fik du dog ikke. Du fik bare den der ubehagelige følelse, som bevirkede, at du var lidt mere på vagt. Og ja, når du nu har lært at en edderkop er ufarlig, så synes du selv, at det er lidt flovt, at du stadig får det sådan, når du ser en edderkop. Det er ikke flovt. Det er irriterende at lide af araknofobi, jo da. Men ikke mere end at du kan leve med det. Og hvis du tænker dig om, så er din fobi – om det er skræk for højder, edderkopper eller vand – faktisk en mekanisme i dig, der fortæller dig, at ”her skal du være på vagt. Det kan være farligt for dig.” Fobier er med andre ord advarselsmekanismer, der bevirker, at vi overlever.

Hvorfor får vi fobier?

Hvorfor har vi fobier? Ja, de fleste grunde til at vi får en fobi ligger i, at vi har haft en dårlig oplevelse med den genstand eller det væsen, som fobien handler om. Det kan være en dårlig oplevelse med en hund. Eller måske var vi for modige og svømmede ud på dybt vand.

Der er dog nogle fobier, som bunder i vores egen psyke. Hvis du fx er bange for din svigermor, så har det muligvis mere at gøre med, at du mangler selvtillid og derfor føler. at du ikke bliver værdsat af hende. Hun undertrykker dig måske. Måske er din fobi meget voldsom. Så skal du gøre noget ved det, så du kan lære at håndtere den. Du skal jo ikke lide af en fobi, der bevirker at din livskvalitet falder. Du kan gå i behandling hos en psykolog eller psykoterapeut. Et behandlingsforløb imod en fobi behøver ikke at tage meget lang tid. Det kommer naturligvis an på, hvor voldsom din fobi er. Og det kommer også an på, hvad der ligger til grund for, at du har udviklet den.

Vær også opmærksom på, at en voldsom og ubehandlet fobi kan lede til en mere generaliseret angst – læs her.