Spring til indhold

Guf til værkstedet

Du har et lille projekt her i weekenden, som du gerne vil have afsluttet, inden du skal møde på arbejde på mandag. Det handler om, at I har besluttet at slibe den store køkkenbordsplade ned, så den kan blive fin igen. Den er lavet af træ, og der er efterhånden kommet et par dybe ridser i den. Det er et job, som du mener, at du sagtens kan klare selv. Du har nemlig brugt nogle frokostpauser på jobbet til at se videoer om, hvordan du får et slidt køkkenbord flot igen. Det ser ikke besværligt ud. Det kræver bare, at du får købt en håndholdt båndpudser. Nogle kalder sådan en maskine for en båndsliber. Båndpudsere og båndslibere fås som både håndholdte, som er mobile og som stationære, hvilket vil sige, at du er nødt til at bringe den flade, der skal slibes hen til slibemaskinen.

Hvad er det?

Hvad er det egentlig: Ja, det er en slibemaskine som her, hvorpå der sættes et bånd, der er lavet af sandpapir. Når du tænder for båndpudseren, så kører båndet af sandpapir rundt, og det betyder, at du kan slibe en ret stor overflade temmelig hurtigt. Så fint så godt. Men kender du til selve slibeprocessen? Det handler jo ikke kun om selve båndsliberens kapacitet. Kapaciteten spiller naturligvis en stor rolle. Men det handler også om, at bordpladen jo ikke bare skal slibes med groft sandpapir. Den skal jo gerne blive fin og glat. Det betyder, at du skal bruge flere forskellige slibebånd på din båndpudser. Logisk ikke? Det er det da. Alt efter hvor grundig du er, kan du bruge flere eller færre bånd. Du skal dog lige vide, at når du anskaffer dig forskellige slibebånd til din slibemaskine, så skal du være opmærksom på, at grovheden angives i tal: Jo højere tallet er, desto finere er slibebåndet. Du kan få slibebånd, der er mærket som 60k. Det er meget groft. Du kan få slibebånd, der er mærket som 120k, hvilket er noget finere. Og ja, du kan også få endnu finere bånd. Hvis jeg var dig, så ville jeg forhøre mig hos forhandleren af båndsliberen om, hvilke typer bånd jeg skal købe.

Kan slibe overalt

En båndpudser kan nemlig benyttes til at slibe andre flader end blot træ. Det kan være, at du skal starte med et ret fint bånd, fordi der er lak på fladen, der skal slibes. Og ja, båndpudseren kan faktisk også bruges til at slibe metal med. Så spørg fagfolkene i butikken, du besøger. De har den viden, som du har brug for. Og de deler den gerne med dig. Du skal dog også vide, at en almindelig båndpudser ikke er den bedste at bruge, hvis du fx skal slibe en stenflade. Fx et marmorbord. Her er du nødt til at bruge en anden og stærkere slibemaskine. Du skal også bruge nogle andre bånd. Fx bånd, der er fugtige, så du ikke indånder støv.

Nogle båndpudsere fås med en pose, der opsamler støvet, som slibningen fremkalder. Lidt ligesom en støvsuger. Jeg vil klart anbefale sådan en båndpudser. Men brug alligevel en maske. Jo finere slibebåndet bliver, desto finere bliver støvet, også. Så en ansigtsmaske er fornuftig at have på.

Fars dag snart

Fars dag kommer lige om lidt. Der er kun få uger til. Og han skal da have en gave. Du og dine søskende – og jeres mor har talt om, at I skal give ham en rigtig nyttig gave – som kun er til ham. Hjernerne har derfor været i tænkeboks, og I har flere forslag til, hvad I skal give ham: Et sæt, så han kan brygge sit eget øl. Han sætter jo pris på en pilsner i ny og næ. En bog? En lidt kedelig gave. En oplevelse? Måske. Det er ikke en dårlig idé. Manden trænger jo til at komme lidt væk fra jer alle sammen sommetider. Musik? Ja, det er en god idé. Han elsker jo at ligge på sofaen og lytte til musik.

En fugtighedsmåler?

Din søster har dog tænkt sig frem til den bedste idé: Han skal have en digital fugtighedsmåler. Det er en usædvanlig gave, som han sikkert vil blive meget overrasket og glad for. Han elsker jo sine DIY projekter. Alt lige fra at få slebet en rille i reolen til at sætte nye ruder i et vindue er lige ham. Og ja, han har da også en særlig kærlighed til sikkerhed og isolering i huset. Så den, der med fugtighedsmåleren er en supergod idé. Jeres mor blev ret overrasket over forslaget. Hun havde ikke forventet, at din søster ville tænke i den bane. Hun er dog også positivt indstillet overfor idéen. Hun har derfor bedt dig om at finde de bedste fugtighedsmålere på markedet. Du har tid til at lede på internettet. Og hun har sagt, at du ikke skal tænke på prisen. Ok, der er en øvre grænse for, hvad gaven må koste, men hun vil gerne spæde lidt ekstra til, hvis der findes en rigtig god fugtighedsmåler, som koster lidt mere, end I tænker, at I skal give for en gave til Fars dag.

De kan vel købes online?

Nu sidder du så her på dit værelse og lader, som om at du er ved at skrive en opgave, der skal afleveres på onsdag. Du leder efter digitale fugtighedsmålere. Og du har fundet et site, der bare har mange. Du kan se, at det er muligt at få en billig fugtighedsmåler – som givetvis kan hjælpe med at opdage fugt i vægge eller under gulvet. Du har også set en ultra dyr fugtighedsmåler. Den er meget avanceret – men egentlig ikke egnet til DIY-folket. Den er tiltænkt professionelle. Imellem de to yderpunkter findes der så et hav af fugtighedsmålere, som er til at betale. De kan nogenlunde det samme. Derfor tænker du, at det muligvis vil være bedst, hvis I køber en fugtighedsmåler, der her stort display, men som også er pæn og behagelig at holde i hånden. Du laver en liste med forslag til din mor. Da det er hende, der skal købe den, fordi I ikke selv har et betalingskort, så må det være hende, der får lov til at tage den endelige beslutning om hvilken fugtighedsmåler, I skal give ham. Du sender listen med forslag til din mors arbejdsmail, så du er sikker på, at din far ikke opdager noget.