Spring til indhold

Både Hillerød og Helsingør

Solceller skal pudses som vinduer

I dag var jeg med en kammerat ude for at se på et hus. Han er i færd med at flytte hertil og har brug for én, der kender området. Jeg bor selv i området og har en masse sjov med at vise ham rundt. Vi var henne for at se på et dejligt, stort hus, som han havde set på ejendomsmæglerens hjemmeside. Han havde booket en tid til at få lov til at se huset, så vi kørte til adressen og ventede på, at ejendomsmægleren skulle ankomme. Vi kunne udefra se, at huset fremstod velholdt. Ok, der var godt nok solceller på taget, som måske kunne trænge til at blive gjort rene. De kan da umuligt være effektive, når der ligger skidt og snavs på dem. Jeg bemærkede det, før min kammerat gjorde. Han var mere optaget af, hvordan huset var indvendigt. Funktionelt eller? Jeg sagde til min kammerat, at han lige skulle spørge ind til det med solcellerne på taget. Hvor gamle var de. Effektiviteten. Varmeregningen mv.

Solceller skal pudses

Jeg fortalte ham også, at jeg kender en dygtig vinduespudser her i Hillerød, som har specialiseret sig i rengøring af solceller på tagene på enfamilieshuse – dem her. Han er faktisk den eneste, der udfører det arbejde uden at løbe risikoen for en ulykke. Han har sådan et instrument, som hjælper ham med at nå op til solcellerne uden, at han er nødt til at bruge en stige. Det er ret smart. Den specifikke vinduespudser i Hillerød kan med andre ord udføre arbejdet fra jorden. Han har forklaret mig, at det stykke værktøj, som han bruger nærmest, fungerer som en forlængelse af hans arm. Den er så forbundet til en tank vand som han har i bilen. Den tank er en særligt isoleret tank, som sørger for, at vandet bliver holdt ved en stabil temperatur. Jeg kan ikke lige helt huske, hvor varmt vandet er, men helt sikkert over 50 graders varme. Der skal derfor ikke ret meget andet til, end at han grundigt sprøjter vandet på solcellepanelerne. Vandets temperatur bevirker så, at snavs, der ligger på solcellerne, forsvinder. Lidt i samme stil med, når du skyller vand på et par mudrede gummistøvler.

Imens vi venter på, at ejendomsmægleren kommer, taler vi om huskøb og vedligeholdelse af hus. Og hvordan skal man som køber forholde sig, forstået på den måde at: Ét er, at huset fremstår fint og velholdt. Der er rene vinduer. Bedene i forhaven er luget. Noget andet er, om der er ’usynlige’ problemer i huset. Noget, man ikke kan se ved selvsyn, men som tilstandsrapporten måske kan afsløre. Jeg forklarer min ven, at tilstandsrapporten ikke altid er løsningen til at finde alle de problemer, der kan være i et hus. Og der kan opstå problemer, efter en handel er lavet. Derfor er det fornuftigt at have en rutine, der sørger for vedligeholdelsen af huset. Og det er fornuftigt også at have et godt forhold til de professionelle, man får til at hjælpe sig. Fx så vil vinduespudseren i Hillerød kunne fortælle, hvis han opdager, at der problemer med en vinduesramme ved et vindue.

Rent overalt helst

Kender du den følelse – og duft – af at der er rent i huset? Det er, som om alt er renset for støv og snavs. Duften af rengøringsmidler, som enten dufter af hav, citron eller helt neutralt. Jeg kan godt lide, at der er rent i mit hus. Og jeg har ikke noget imod at betale mig til hjælp til at holde huset rent. Jeg vægter dog meget, at jeg er til stede, når jeg får hjælp til rengøringen. Der er nogle gode grunde til det: Den første er, at jeg synes, at jeg har et ansvar, når jeg lukker folk ind i min bolig. De skal behandles ordentligt, så jeg er sikker på, at de ikke kommer til skade. Samtidigt giver det mig også mulighed for at gribe ind, hvis der sker noget, der ikke skal ske.

MEM er i Helsingør

Den anden er, at professionelle er hurtigere til at opdage eventuelle problemer i huset, end jeg er. Fx så fik jeg en aftale med en vinduespudser i Helsingør nemlig MEM, som kom og vaskede vinduer både indvendigt og udvendigt. Under den udvendige pudsning opdagede han, at den er gal med isoleringen omkring rammerne ved vinduerne på husets vestside. Han kunne ligesom se noget smulder, der faldt ud af væggen. Han kaldte på mig og viste mig problemet. Og ja, havde han ikke set, det, så ville jeg ikke have opdaget det i tide. Jeg pudser sjældent, vinduerne udvendigt selv. Men i dette tilfælde var jeg heldig: Min vinduespudser har så at sige reddet mig for en stor udgift. Fordi: Han opdagede en skade, som jeg måske først selv ville have opdaget om to måneder. Jeg kunne derfor få repareret isoleringen omkring vinduesrammerne, inden de nåede at gå helt itu.

Vil helst selv være der

Derfor vil jeg gerne være til stede, når jeg har besøg af håndværkere eller hjælp til rengøring i huset. Og ja, jeg vil være helt ærlig: Jeg har lavet en fast aftale med vinduespudseren i Helsingør. Han kommer ca. hver 6. uge og vasker vinduerne rene for mig. Det er rart. Og jeg er, da også glad for den lille sludder, vi altid får, inden han starter på arbejdet. En dag fortalte han mig, at han havde været hos en kunde, hvor de ikke havde fået pudset vinduerne i 6 måneder, og at han klarede arbejdet på ganske få timer, fordi han har de rigtige instrumenter – og den rigtige viden om, hvordan man rent faktisk bør vaske vinduerne. Han var glad for sig selv. Og stolt. Og det kan jeg faktisk godt forstå. Vinduespudsning er nemlig ikke bare et spørgsmål om at tvære sæbevand på en rude og så tørre det væk. Det handler om vandets temperatur, sæbemidlet, man bruger, svaberens tilstand og naturligvis kluden man bruger til at tørre efter med. Det nytter ikke at prøve at pudse vinduer med en svaber, der er ujævn, eller at tørre efter med papir. Det kræver, at man udvikler en teknik, så sæbevandet ikke lægger sig som en film oven på snavset, men får det fjernet. Og det er ikke noget, man lige bare gør.